Girişimciler Kod Yazmayı Neden Öğrenmeli?

Ulas Can Cengiz   ·   Mon Sep 7, 2015   ·   3-minute read

Son dönemde “girişimcilik” ciddi bir trend ve odak noktası olmuş durumda. Bir yerde çalışanlar için de, sıfırdan kendi işiyle başlamak isteyenler için de girişimcilik yapılmak istenen şeylerin başında geliyor. Teknoloji girişimleri de girişimciler arasında en popüler olanı günümüzde.

Kod yazmayı bilmeyenler açısından teknoloji girişimciliği bir nebze daha zor. Kod yazma tarafını devredebilecek güvenilir biri(leri)ni bulmaktan tutun da; yapılacak anlaşmalara, bilgi gizliliğine, proje yönetimine, hisse paylaşımına, hatta yazılan kodun sürdürülebilirliğine kadar pek çok başlık sorun teşkil ediyor.

Yazının başlığından da anlaşılacağı gibi, bu sorunların en rahat çıkış noktası girişimcilerin kod yazmayı öğrenmeleri diyeceğim. Yalnız bunu demekle kalmayacak ve bütün bu süreci sebepleri ve sonuçlarıyla beraber madde madde tarif edeceğim:

Girişimciler Aksini İddia Etse de Kod Kraldır

Bugün kod yazmayı öğrenip yarın bir Facebook yapamazsınız, lakin bu bir gün Facebook yapamayacağınız anlamına gelmez.

Amacınız ortaya bir Facebook çıkartmaksa, tek başına kod yazmayı öğrenmeniz de yeterli olmayacaktır, kendinizi kod yazımını besleyecek pek çok alanda da geliştirmeniz gerekecektir.

Buna niyetiniz varsa zaten neden kod yazılması gerektiğini biliyorsunuz varsayıyorum. Bilmiyorsanız da, sizi buraya alalım.

Gelgelelim, bir Facebook yazma niyetiniz yoksa, ya da diğer tabirle o kadar büyük düşünmeye henüz başlamadıysanız, kodun kral olduğunu anlamanız gereken noktadasınız demektir.

Bütün yazılımcılar dünyayı değiştiremez; lakin dünyayı genelde yazılımcılar değiştirir.

Bunun temel sebebi de, sadece kod yazmayı bilmeleri değil, geliştirilen sistemlerin temelde nasıl şeyler olduğunu anlayabilmeleridir.

Üzerinde yaşadığımız dünya aşağı yukarı tümüyle kodlar üzerine dönmekte olduğundan, kod yazmaya bir yerinden başlamak her girişimci için temel değerdedir. Bunu göz ardı etmemek gerekir.

İncelemek de Yazmak Kadar Önemlidir

Kod incelemesini tanımlamak gerekirse; yazılan kodun işlevini gerçekleştirirken doğru planlandığından ve geliştirilebilir olduğundan emin olmaktır diyebiliriz.

Doğru planlamak ve geliştirilebilir olmaktan kastım; tamamen girişimin vizyonuyla alakalı.

Girişimciler açısından en önemli özelliklerinden bir tanesi net bir vizyona sahip olmak, bu zaten belli bir konu. Bununla birlikte, yazılan kodun da bu girişim vizyonunu taşıyor olduğundan emin olmak da girişimcinin sorumluluk alanına giriyor.

Her ne kadar kodun yazılması birilerine devredilecek bile olsa, sürecin vizyona tam olarak oturduğundan ve ilerde karşılaşılacak sorunlarla baş edebilme gücü taşıdığından emin olunması gerekiyor.

Bir alanda inceleme yeteneğine sahip olabilmek için o alanın dinamiklerine kısmen de olsa hakim olmak gerekir. Bu da kod yazmayı öğrenmekle mümkün olabilir.

Kod incelenmesine dair başlıkları ve bu başlıklarda yapılması gerekenleri “Denklem” kitabımda sıraladım, buradan ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

Ne Verirseniz Onu Alırsınız

Söz konusu yazılım olduğunda ortada mucizeler yoktur. Bir makineye girdi olarak ne verirseniz, çıktı olarak onu alırsınız. Kod yazmanın güzelliği, bir makineye doğru girdileri doğru sırayla verebilmenin ardından çıkan sonuca bakıp “bunu ben yaptım” diyebilmektir.

Burada yapılan illa projenin bütünü olmak durumunda değil, hatta projenizle uzaktan yakından alakası olması bile gerekmiyor. Burada ihtiyacınız olduğunu düşündüğüm, bu duyguyu en azından bir kere tatmanız.

Bununla beraber, bu tadı bir kere aldıktan sonra, sürecin aslında nasıl sıkıntılarla dolu olduğunu da farketmiş olacaksınız. Yani bir yazılımcı açısından yaklaşıldığında, eğer biri size gelir ve “şöyle bir şey istiyorum” diye bir özet geçerse, bu sizin için tek başına bir şey ifade etmeyecektir.

Burada kod öğrenmenin en temel faydalarından bir diğerine, olaylara yazılımcı perspektifinden bakabilmeye geldik. Bu demek; bir yazılımcının bir projeyi tam anlamıyla çıkartabilmesi için ihtiyacı olan ayrıntılara dair fikir yürütebilmek demek.

Ardından gelecek süreçte kağıdı kalemi elinize alıp analiz yapmanız gerekiyor. “Denklem” kitabımda bu süreçten de bahsettim, buradan da üzerine yeni yazılar yazacağım.

Ya Sizce?

Yıllardır içinde bulunduğum yazılım şirketimin ardından, yakın zamanda girişimlere teknik konularda ve yazılımcılarla ilişkilerde danışmanlık vermeye başladım.

Bu kapsamda bir kitap da yazdım; ismi “Denklem: Girişimciler için Yazılım Dünyasında Hayatta Kalma Rehberi”. Kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

Eğitimler ve atölyeler de yapacağımız sürecin her başlığında siz girişimcilerin fikirlerini önemsiyorum.

Dilerseniz Facebook , Twitter ve LinkedIn üzerinden bana ulaşmanız mümkün.